söndag 11 oktober 2015

Flatbåge till salu – 35 pund/28 tum – SÅLD






Den här bågen är av alm med en finish av björknävertjära och linfröolja. Dragvikten är på 35 pund till 28 tums draglängd, vilket är utmärkt för de flesta nybörjare – inte för tungt att dra men ändå med bra schvung! Bågen är ca 69 tum (175 cm) från nock till nock.

Modellen kan sägas vara en kombination av pyramid och holmegård. Pyramiddesign innebär att bågens bredd smalnar av jämnt och fint från dess bredaste del invid handtaget mot riktigt smala ändar. Holmegårddesign innebär är de yttre delarna av lemmarna stela och lätta. Det är en ruggigt effektiv och hållbar design!



Bågen har en lite "karaktär". Två tydliga kvistar på utsidan/ryggen av bågen, och ena änden är en aning vågig. Dessa "imperfektioner" gör inte bågen mindre hållbar eller sämre på något sätt. Bara finare.



De smala ändarna gör att bågen skjuter pilen snabbare. Nockarna är sidnockar på bara ena sidan. Det gör det möjligt att göra ändarna ännu smalare (än om jag gjort två sidnockar i vardera änden). Mina egna experiment visar att den här typen av nock, på bågar av alm med relativt låg dragvikt, är fullt tillräckliga, effektiva och hållbara.





Den lätt brända insidan/buken gör att bågen är nästintill rak när den är osträngad – den har väldigt lite "string follow" – vilket gör den än mer snabbskjutande. Strängen ligger ett par millimeter åt höger i handtaget vilket gör bågen något mer lämplig/träffsäker för en högerhänt skytt. Handtaget är utformat så att skytten alltid håller bågen likadant, vilket gör att man bli mer konsekvent i hur man skjuter, vilket ökar träffsäkerheten. De dussintal pilar jag skjutit med bågen tyder på att den skjuter väldigt rakt. Det här är ett förstklassigt, traditionellt vapen!

Pris: 2500 kr + frakt (bussgods, ca 200-300 kr). Inkluderar två pilar och sträng. Man kan få bågen med fler pilar, 50 kr per extra pil. För 50 kr extra kan jag surra handtaget med fin jutetråd – det skyddar mot snuts och ljuddämpar också pilen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar