måndag 5 oktober 2015

Dalarna är inte dumt...

Tänk er att man är lärare och eleverna ber att för börja tidigare nästa dag – klockan 7! – och få vara i skolan till kl 22 på kvällen. En lördag. Då vet man att ämnet man undervisar är kul!


Kursen i Stjärnsund för ungefär en månad sedan var, i mångt och mycket, en perfekt kurs. Det var tio deltagare på kursen och de var alla riktigt intresserade. En bonus var att några av deltagarna hade stor erfarenhet av pilbågsskytte och kunde komplettera mina utläggningar med egna erfarenheter. Till exempel när jag talade om vikten av att matcha styvheten på pilen (spine) med styvheten på bågen (dragvikt) kunde deltagare göra undervisningen bättre genom att berätta om alla små saker som påverkar träffsäkerheten (release, stränghöjd, hur stora fenor pilen har, etc). Det var helt enkelt en del moment i kursen där deltagarna hjälpte till i undervisningen, vilket var riktigt bra – för alla inblandade.

Kursen i Stjärnsund var egentligen inte alls i Stjärnsund utan i grannbyn Dormsjö. Där fanns en skola vars slöjdsal vi fick hyra. Att hålla kurs i en riktig slöjdsal, med arbetsbänkar, plats, och inga rynkade ögonbryn om man skräpar ner, var klockrent. Och eftersom det var helg så fick till och med min hund vara med inomhus. Och hon hittade sin plats!


Kursen var tre fulla dagar lång. Några deltagare hann inte riktigt färdigt, och vi avslutade kursen med en genomgång där jag gav råd till var och en om hur de kunde jobba vidare med bågarna själva. Några hann klart och hade bara lite sandpappring och finish kvar. Två bågar gick av, tyvärr, men åtminstone en av dem gick att laga.




I slutet av kursen var kanske det enda klagomålet att kursen hade varit för kort (trots hiskligt intensiva dagar). Det kan vara tajt om tid att göra en båge på tre dagar. Men å andra sidan hinner deltagare prova att göra de allra flesta vanliga/obligatoriska moment på tre dagar, och jag är alltid noga med att poängtera att jag inte garanterar att deltagarna kommer därifrån med en pilbåge – syftet med kurserna är att de ska komma därifrån med kunskap om hur man gör dem. Det är en viktig skillnad.

Hursomhelst yttrades önskemål om en "advanced class" någon gång. Det vill säga en kurs för folk som kanske har en del erfarenhet av att göra bågar eller har gått någon av mina kurser, och som skulle vilja utforska lite mer avancerade metoder, till exempel rekurvering och backning. Det vore riktigt kul! Får se hur det blir med det framöver.

All in all, en riktigt bra kurs var det i Stjärnsund!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar