Om Markus pilbågar

Välkommen!




Pilbågar är en av mina stora passioner. Framför allt handlar min passion om att göra pilbågar, inte att skjuta dem. Givetvis blir det en del av den varan också, men framför allt handlar mitt intresse om hantverket. Den här bloggen har jag framför allt startat för att samla information och berätta om mitt hantverk.

Jag gör alltid mina bågar av trä och andra naturliga material, till exempel senor och lin. Undantagen är att jag ibland förunnar jag bågar lite bets och strängar gör jag av oftast av moderna material, även om det händer att jag gör strängar av senor eller råhud. 


Vad är "traditionella" pilbågar, och varför ska man välja en sådan?




Kortfattat innebär en traditionell båge för mig att den är tillverkat av naturmaterial, att den till övervägande del är ett resultat av handarbete, att den i någon mån passar in i panoramat av historiska pilbågar, och att det krävdes stor kunskap och skicklighet att tillverka den. Den sista punkten är viktig att betona då det är något som få tänker på. Tillverkare av massproducerade moderna bågar behöver egentligen inte ha personal som kan särskilt mycket om pilbågar – de behöver personal som kan maskinerna som tillverkar pilbågarna. Lite som att en anställd vid bandet på Volvo inte behöver kunna byta växellåda på sin egen bil bara för att klara av jobbet vid bandet. Mitt hantverk är därmed också en del av ett att bevara ett kulturarv och en viktig del av mitt arbete är att just föra vidare och utbilda om detta hantverk. Därför är jag alltid glad att svara på frågor när intresserade hör av sig.

Jag tillverkar inte pilbågar av glasfiber, kolfiber, eller dylika artificiella material. Dels är sådana material ohållbara ur miljösynpunkt och giftiga att arbeta med, och dels lockar mig inte den typen av hantverk. Är man skicklig på att göra traditionella träpilbågar är skillnaden i pilhastighet mellan en träbåge och en glasfiberbåge försumbar, om befintlig överhuvudtaget. Det finns många exempel på traditionella träpilbågar som skjuter snabbare än glasfiberlaminerade bågar. Samma sak gäller träffsäkerheten, som till stor del är en följd av hantverksskickligheten (förutom skyttens teknik, så klart). 

Den stora fördelen med t.ex. glasfiber är inte att bågen blir "bättre" utan framför allt att det är billigare att massproducera. Det är anledningen till att det är lätt att hitta glasfiberlaminerade pilbågar till försäljning men hart när omöjligt att hitta äkta, traditionella träpilbågar – tillverkade på samma sätt som man gjort pilbågar i tusentals år. Den billigare produktionskostnaden för bågar med moderna och maskintillverkade material är anledningen till att det äldre pilbågsmakaryrket är nära nog icke-existerande. Jag är en av ytterst få i landet. Kanske den enda.


Hur går mitt arbete till?


Mitt arbete börjar vanligtvis med att jag går ut i skogen och ser ut ett träd. Därefter torkar jag trät, klyver ut ämnen, och börjar arbeta fram bågen. Detta kräver att jag kan "läsa" ämnet och utforma en optimal båge utifrån ett givet ämne. En båges design är ofta ett resultat av kombinationen av vad jag vill göra för båge och vad ämnet "tillåter" att jag gör. Eftersom varje träd är unikt blir också varje båge unik – vilket är ytterligare en skillnad från laminerade bågar



Jag använder bara handverktyg (yxa, såg, rasp och kniv). Jag använder inte motorsåg, "power tools", ens knappt bil, varför klimatutsläpp är mycket små per pilbåge. Jag använder bara trä som växer i det landskap i vilket jag verkar, uppsalatrakten, och importerar inte exotiska träslag. Träslag jag arbetar med är till exempel lönn, hassel, alm, ek, ask, ene och rönn. 




När en båge är färdig drar jag den alltid minst 400 gånger till full draglängd, ofta mer. Jag drar den också något 50-tal gånger lite längre än vad jag garanterar att den ska hålla för för att vara helt säker på att den håller vad jag lovar. 


Priser och kontakt


Mina pilbågar är kul, hållbara (i dubbel bemärkelse), träffsäkra, och förankrade i tusentals år av tradition. Jag gör bågar för alla, allt ifrån sjuåringen till den ruttade långbågeskytten eller jägaren. Även pilar och strängar finns i repertoaren, givetvis. 

Priserna är alltid skäliga och låga i en internationell jämförelse. Pris på en viss båge är beroende av dragstyrka (hur styv bågen är), materialval, ämnets "karaktär", och design. På grund av dessa variabler går inte att säga övergripande hur mycket en viss typ av båge kostar. Men mellan tumme och pekfinger kan följande priser vara vägledande (de är inte huggna i sten!): 

Bågar till barn/ungdomar (eller lajv) på 15-25 pund: 1500-2500 kr. 
En engelsk långbåge för en vuxen nybörjare (35-50 punds dragvikt): 3000-4000 kr. 
En "flatbåge", t.ex. holmegårdsmodell, med liknande dragvikt: 3500-4500 kr
En tyngre (styvare) engelsk långbåge (60-80 pund): 4500-5500 kr.
Krigspilbåge, engelsk långbåge på 80-120 punds dragvikt: 4500-6500 kr 
Senbackade och rekurverade bågar, och kortare "ryttarbågar": 4500-7000 kr. 

Alla priser inkluderar servad sträng och 3 pilar. Tillverkningstid kan variera från ett par veckor till, i värsta fall, ett par månader (särskilt om bågen ska backas med senor). Frakt görs med bussgods och brukar kosta runt 300 kr per båge.

Skulle du vara intresserad av att köpa någon av bågarna på sidan, eller vill lägga in en beställning på en båge gjord specifikt efter dina önskemål och mått, är det bara att kontakta mig! Det är inte nödvändigtvis billigare att beställa en redan tillverkad båge än att få en båge "custom made" – men det kan gå fortare att få den, givetvis. Kanske en present eller julklapp till en vän? Kanske till lajv, reenactment, eller till ungarna att leka med under sommarlovet? 

Hör av dig om du är intresserad eller har frågor!

Kontakt:
markusnystrom82@gmail.com

6 kommentarer:

  1. Vad vill du ha för din fina lönnbåge:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Den bågen skulle jag vilja har 2800 kronor för. Det är en av de finare bågarna jag gjort, tycker jag. Ska sägas också att sedan jag postade det inlägget har jag gjort om den lite, till det bättre. Jag har gjort ändarna lite lättare vilket gör att den skjuter snabbare, och jag har smalnat av hantaget för att minska "archer's paradox". Handtaget nu är bara trä, men jag skulle kunna linda med något, t.ex. almbast eller jutetråd, om du skulle vilja (utan högre pris). Jag skickar gärna bilder via mejl om det fortfarande är intressant. Släng iväg ett mejl till markusnystrom82@gmail.com om du skulle vilja diskutera vidare! /M

      Radera
  2. Hej. hur stort tält hade du?
    Med vänlig hälsning
    Margaretha www.magmar.se www.silvergruvans-medeltidsdagar.se

    SvaraRadera
  3. Hej Markus. Är det fortfarande aktuellt att kunna köpa en flatbåge av Holmegårdsmodell?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Ja, det går så klart bra. Har vi diskuterat saken tidigare? Mejla mig på markusnystrom82@gmail.com så kan vi ha konversationen där.

      Radera
  4. Vad har du för lim att fästa enorma med och var får du tag i senor.
    Uppsalabor som vill lära sig

    SvaraRadera