lördag 18 maj 2013

"Flat långbåge" av lönn

Här är en båge jag gjorde klart lite tidigare i vintras. Den kommer från en lönn som de fällde i botaniska trädgården i Uppsala.


Jag vet inte om jag ska kalla det här för en flatbåge eller en långbåge. Den är ca 4-5 cm bred som bredast, och 172 cm lång. Den är deflex, d.v.s. att bågen är böjd mot strängen när den inte har strängen på, och ändarna är lätt rekurverade, d.v.s. böjda framåt. Ändarna är stela och smala för att spara effektivitetsberövande vikt längst ut i ändarna. Att den är deflex gör att den är mycket hållbar, så även om jag har gjort den till 40 pund till 27 tum går den säkert att dra ända upp till 29 tum utan risk för att den ska gå sönder. De böjande/arbetande delarna av bågen har inte tagit något som helst "stringfollow", vilket tyder på att bågen har ganska mycket mer än 27 tum att ge i draglängd. Handtaget är gjort av almbast och "trädgårdssnöre".



1 kommentar:

  1. bra att du tog annat snöre än allt det struliga som dem säger att man ska ha,,kanonbra hoppas du får nytta och nöjje med din båge:-)

    SvaraRadera