lördag 18 maj 2013

Flatbåge av hassel (till mamma!)

I vintras slyade parkförvaltningen Stadsskogen i Uppsala. Jag går igenom där nästintill varje dag och höll ständigt ögonen öppna efter pilbågsämnen. Den här hasseln, ungefär 10 cm bred i diameter, hittade jag vid alldeles bredvid den största cykelbanan. Gratis är gott!

Fibrerna i stocken löpte inte helt rakt utan svängde lite fram och tillbaka, varför den blev "snaky". Bågen blir faktiskt starkare om man följer fibrerna och gör bågen snaky än om man skulle såga ut en rak båge trots fibrernas svängningar.




Bågen är till min mamma, en något försenad 70-årspresent. Hon ville ha en fin båge att ha på väggen. Den är ca 175 cm lång, betsad (kastanj), och drar ca 45 pund till 28 tum. Den är ca 5 sm bred som bredast. Med tanke på längden och den jämna tillern (böjen) går den säkert att dra upp till 30 tum utan större risker, då med dragvikt upp mot 55 pund. Sänker man stränghöjden ett par centimeter också har man en riktigt snabbskjutande båge. Den skjuter träffsäkert och behagligt. Handtaget är av virad lintråd, och finishen är flera lager björnfett och bivax.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar