lördag 21 november 2015

Engelsk långbåge av en, 70+ pund/30 tum, älghornsnockar – säljes

Jag har på sistone börjat testa vad enträ går för i pilbågar. Jag har tillgång till mycket enträ, men jag har alltid hört att det är ett lite sprött trä att använda i tyngre bågar. Därför gjorde jag den här bågen som ett experiment för att testa det påståendet. Och resultatet – en riktigt fin, klassisk engelsk långbåge med en ordentlig dragvikt på hacket över 70 pund till 30 tum. Inte tusan är enträ sprött!

Här med något låg stränghöjd, kanske 12 cm.



Bågen är lång, 190 cm mellan nockarna och ytterligare 12-13 cm mellan ändarna. Nockarna är av älghorn. Strängen är perfekt centrerad bakom handtaget. Bågens ena lem är krokig vilket ger bågen, i vissa vinklar, ett något skevt utseende. 



En är på många sätt likt idegran, både till utseende och karaktär, vilket är det klassiska träslaget i engelska långbågar. Kontrasten mellan den ljusa splintveden och den mörkare kärnveden är kännetecknande för idegran – och även för en. Även kvistarnas utspridning och utseende är lika. Men den kanske viktigaste likheten är kompressionselasticiteten vilket resulterar i ovanligt tjocka pilbågar som håller att göra med rundad buk som är bekväm att hålla i. Denna båge är lika tjock som den är bred i handtaget – alm eller ask till exempel skulle aldrig bli så tjock vid "ynka" 70 punds dragvikt.

Här dragen till ca 25 tum. Jag är inte stark nog att dra den längre :-)


Dubbla nockar för att kunna strängas med stringer.


Stringfollow (permanent böj mot strängen) direkt efter att bågen strängats av ligger på omkring 1-1,5 tum. Finish är av bivax och björnfett (den ska få några lager till). 

Pris: 4800 kr.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar