torsdag 2 mars 2017

Flatbåge av ene, 43 pund/27 tum

Ene fortsätter att imponera på mig. Det är lätt att arbeta med, mjukt och behagligt att tälja och raspa, torkar nästan alltid utan större problem, och är enastående vackert. En bonus är att det sällan är ett träslag som markägare bryr sig så värst mycket om att ha kvar, så man brukar kunna få ta ner enträd om man frågar. Och även med ett tillsynes spikrakt ämne, som det som gav upphov till denna båge, får man per automatik sin beskärda del av karaktär.



Bågen är på 43 pund/27 tum och är 68 tum lång. Den skjuter helt underbart, tack vare dess något, något överdrivna eliptiska tiller, dess lätta, mycket smala ändar, och nästan totala avsaknad av strängfölj. Bågen i sig är mycket lätt, under 500 gram, så energin som frigörs när man släpper strängen behöver inte släpa en massa massa i onödan.





Nockarna är förstärkta med älghorn och handtaget har blivit utsatt för lite hantverkarglädje och har således lite skarpa vinklar och kurvor. Den övre lemmen har ett hål rakt igenom där en grövre, död kvist föll ut under arbetet. Jag har låtit bli att surra handtaget då jag tycker trät är så vackert i sig. Finish är enbart björnfett. Strängen är av Fast Flight+. Den fungerar för både vänster- och högerskyttar.

PRIS: 4500 kr + frakt (ca 200 kr)






2 kommentarer: