torsdag 1 augusti 2013

Tjärad dragvedsalm - Gálloks vapen 2

Ämnet av vilket jag gjorde den förra bågen, "Gálloks vapen", hade en tvilling, alltså andra halvan av samma träd. Den halvan var dragved, d.v.s. ovansidan av trädstammen som hade växt lutande. När träd växer lutande måste veden kompensera, "bygga muskler", för att klara av påfrestningen och inte falla. Det gör träd genom att anlägga dragved på ovansidan (typ lövträd gör detta) eller tjurved/kompressionsved på undersidan (typ barrträd gör detta).

Så den här biten var alltså dragved, och jag hade huggit den ganska tunn innan jag la den på tork. Det som händer då är att spänningen i dragveden finns kvar när veden torkar och ämnet blir ordentligt böjt i reflex, alltså "framåt", bort från strängen. Ämnet var rakt när jag la det på tork och böjt när det var torrt, riktigt böjt. När ändarna var i golvet var mitten/handtaget nästan 20 cm ovanför golvet.

Och eftersom en båge i regel skjuter snabbare ju mer böjd åt "fel" håll den är (bort från strängen) när den är osträngad var det här ett mycket intressant ämne att arbeta med. Svårt och intressant. Dessutom lite vint och knasigt i största allmänhet. Dessutom gjorde jag också den här bågen på plats i Gállok, utan arbetsbänk, tillerträd eller spegel.


Jag valde att göra en båge som böjde i handtaget för att få ut så mycket som möjligt av ämnet.


Här kan man se resterna av reflexen. Bågens både ben är böjda framåt och stringfollow är alltså minus ungefär 2 tum. Det mesta av reflexen har alltså tagits ut men än finns lite kvar, vilket gör att bågen, trots sina "blyga" ca 50 pund till 26 tum, skjuter in i helsike snabbt. Ser fram emot att få prova några långskott framöver.


För att minimera stringfollow och behålla så mycket av reflexen som möjligt kolade jag buken av bågen ett par gånger under tiden jag arbetade med den. Bränner man buken (brun, inte svart) blir cellerna stelare och kan stå emot mer kompression. Dessutom tvingar man ut fukt ur trät, vilket minskar stringfollow. Nackdelen är att det ökar påfrestningen på ryggen av bågen. Och när fukt försvinner blir veden sprödare. Så det var lite en chansning, som fungerade. Alm är ju ett mycket dragstarkt trä i sig, och dragved är att ta den kvaliteten på turbo.


  va 3,5 cm vid handtaget, kanske 4,5 cm mitt på benen, till 1 cm ändar.



Bågen ser rätt skev ut på den här bilden på ett sätt som den absolut inte gör i en spegel. Den är en aning stel på högerbenet nära handtaget, men inte så till den grad som syns på bilden. Bilden är tagen lite snett, med vidvinkel, och vedträt sitter snett på strängen – och hela klabbet lutar. Om man tittar bara på själva bågen och inte på strängen, räcket eller vedklabben ser det bättre ut. Karaktärsrika bågar ser sällan helt rätt ut.

Finnish är av egengjord björknäventjära, björnfett och linolja. Det sistnämnda eftersom bågen aldrig tycktes bli helt oklibbig. Nu klibbar den inte, men den doftar fortfarande gott och har en vacker gyllenbrun yta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar