söndag 17 april 2016
Senbackad almbåge, 30 pund/26 tum – 35 % prissänkt!
Den här bågen är av alm, med den bruna kärnveden i handtaget och den ljusa splintveden i lemmarna. Bågen är en 5-kurvsbåge, med setback i handtaget och rekurver i ändarna. Handtaget är formskuret och ligger fint i handen Bågen har också dubbla pilhyllor för både vänster- och högerskyttar. Sentrådarna i backningen kommer från hjort och backningen är betsad med rött och svart. Senorna är vattentätade med vattentätt trälim och trät är tätat med bivax. Ena nocken är en "self nock", två skåror i sidorna, och den andra en fastsurrad träkil. Jag glömde ta en bild av bågen osträngad men ändarna vilar omkring 1 tum framför handtaget direkt efter avsträngning.
Den här bågen har en lång historia. Först gjorde jag den till 45 punds dragvikt och 28 tums draglängd. Men jag var inte riktigt nöjd, tog bort senorna, limmade på nya, och gjorde om bågen till 30 punds dragvikt istället. När bågen väl var klar och jag oljade in den framträdde tunna sprickor på insidan av den övre lemmen nära handtaget. Det är en pilbågsmakares värsta – kompressionssprickor. Dessa hade med största sannolikhet uppkommit innan makeovern, då bågen hade både tyngre dragvikt, drogs längre, och inte var optimalt utformad. På bilden nedan kan man se sprickorna (de knappt synliga, sicksackiga strecken):
Sedan jag upptäckte sprickorna har jag dragit bågen ca 1000 gånger till full draglängd (26 tum) och ca 250 gånger en tum längre och ca 100 gånger till 2 tum längre. Inga nya sprickor har uppkommit och dragvikten håller sig stabilt på 30 pund. Det betyder att bågen håller sig stabilt där den är och att det inte finns några tecken att den skulle vara på väg att bli sämre eller gå sönder.
Jag har gjort många bågar som har råkat fått småfel eller kompressionssprickor in my day och vanligtvis säljer jag dem inte. Jag vill inte sälja bågar som jag inte är helt trygg med kommer hålla. Men den här bågen är annorlunda. Dels tillkom sprickorna när bågen var tyngre, drogs längre, och var sämre utformad, inte så som den ser ut nu. Dels är det en fin och kul båge och det känns dumt att den ska få tillbringa sina dagar på väggen hemma hos mig. Och dels har jag rigoröst testat bågen under loppet av flera veckor och ingen försämring sker.
Men naturligtvis har jag sänkt priset, rejält. Från 5500 kr till 3500 kr. Det inkluderar sträng och 3 pilar. Frakt tillkommer (ca 300 kr).
torsdag 14 april 2016
Lång "5-kurvsbåge" av alm, 47 pund/28"
I tillverkningen av den här bågen har jag lagt lite extra energi på det estetiska. Till exempel täljde jag bort något dussin årsringar på utsidan av bågen för att komma ner till den mörkbruna, vackra kärnveden som präglar bågens insida. De fem ångbasade kurvorna är också vackra – och gör bågen härligt fri från stackning, med ett riktigt skönt drag, och ett effektivt kast.
Jag har låtit bli att göra ett grepp då jag tycker trät i handtaget är så vackert som det är. Nockarna är "self nocks", enkla skåror i sidorna, med en extra uppsättning för att enkelt kunna stränga bågen med stringer. Det här är helt och håller ett stycke trä, från en alm som togs ner borti kröken invid granngården.
Dragvikten är på 47 pund och man drar med fördel till 28 tum. Den är 68 tum (172 cm) mellan nockarna och någon tum längre mellan ändarna. Jag har dragit den till 29 tum omkring 150 gånger, så den håller bevisligen för det också, men jag skulle inte rekommendera det. Bågen har som sagt ett härligt, stacklöst drag och skjuter en pil med en underligt rak bana med väldigt lite rekyl.
Bågen har dock ett litet skönhetsfel. En av ångbasningarna har, av någon anledning, missfärgat utsidan av bågen en aning. Det är en missfärgning som dock bara syns i vissa vinklar, konstigt nog, till exempel vinkeln på bilden nedan. Jag har sänkt priset med 500 kr pga av det.
Pris: 4300 kr + frakt (ca 300 kr). Inkluderar sträng och 3 pilar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)