Det var ett tag sedan jag postade något här på bloggen. Jag har haft fullt upp med annat, studier, flytt och hundvalp till exempel. Men nu har jag äntligen tagit mig för att fota två pilbågar som jag gjorde i september eller därikring.
Båda bågarna är av alm, vilket är ett sådant där träslag som verkar vilja hålla ihop vad man än gör med det. I kombination med en hård grillning av buken för att klara kompressionen, är det riktigt bra. Och vackert också. Ämnena var lite vridna och sneda varför ändarna pekar åt lite olika håll.
Den längre och mindre grillade bågen drar strax under 50 pund till 28 tum (kan säkert dras till 30 tum utan att gå sönder). Den kortare, hårdare grillade bågen drar nära 60 pund till 28 tum. Båda ämnena är från samma träd, 50-pundsbågen från ca 5-6 meter upp och 60-pundsbågen från de första två metrarna från marken.
50-pundsbågen har en utskuren pilhylla och är nästintill "center shot" – alltså behöver inte pilen kränga runt handtaget så mycket. Det gör att det är lättare att matcha pil till båge. Det är den båge jag skulle rekommendera för en nybörjare. Även om den kanske är lite i det starkare laget för nybörjare ger den utrymme att utvecklas och bli starkare, vilket sker ganska snabbt i början. Nedan är ett par close-ups av handtag och rygg. Notera tjyvskottet på ryggen invid handtaget som, med lite fantasi, ser ut som ett björnansikte!
Bågen har generellt sett lite mer "karaktär" än den andra. Tjyvskott, ruttna partier, den nedre lemmen naturligt böjd i deflex (därför kan det se ut som att den böjer för mycket). Krokig och skev. En krokig och skev båge kan vara lika hållbar och träffsäker som en från "perfekt" trä. Historiskt sett har nog de flesta bågar haft mycket karaktär – det är nog i.o.m. glasfiber och fabrikstillverkade pilbågar som man har börjat tro att bågar måste se perfekta ut för att vara bra.
Jag bör för övrigt också tillägga att den här bågen ännu inte har någon finish. Det är helt obehandlat trä.
Den andra bågen, 60-pundsbågen, skulle säkert fungera riktigt fint som jaktvapen. Den skjuter ofta igenom min piltavla bestående av två lager masonit, en jutedörrmatta och en 12 mm plywoodskiva. Den har ingen pilhylla men handtaget är relativt smalt, ca 2,5 cm. Strängen ligger lite mer åt höger över handtaget, är min känsla (förvånande nog är det svårt att mäta exakt), vilket gör att den kanske lämpar sig bättre till en vänsterhänt skytt. Med det sagt har jag skjutit något hundtal pilar med den som högerskytt med fina resultat. Givetvis fungerar den även till att skjuta prick, men då är den nog snäppet för tung för de flesta nybörjare.
De yttersta 25-ish centimeterna i vardera änden är stela och avsmalnade. Bågen kan därför sägas vara av Holmegårdsmodell efter gamla pilbågar man hittat i Holmegård, Danmark. Holmegårdsbågarna var också gjorda av alm, och de är några av de absolut äldsta pilbågar arkeologer någonsin har funnit. Av misstag gjorde jag ändarna för smala, så smala att de började böja istället för att vara stela, särskilt övre änden. Jag grillade därför ändarna hårt vilket fick de att styvna till tillräckligt. Resultatet blev att ändarna är extremt lätta, vilket betyder att bågen skjuter snabbt.
Jag glömde ta bilder av bågarna osträngade i det fina ljuset, så jag fick ta en blixtbild vid köksbänken istället. 50-pundsbågen till höger nedan. Båda bågarna har omkring en halv tum strängfölj direkt efter avsträngning, mätt från ryggsidan av handtaget. När de fått vila en stund har de nästintill ingen strängfölj alls. Complements of toasted bellies!
Skulle man vara intresserad av att köpa någon av dem är det bara att mejla mig på markusnystrom82@gmail.com. Priset ligger på 2500 kr vardera + frakt (ca 200 kr med bussgods). Inkluderat i priset är sträng och 3 pilar och, när det gäller 60-pundaren, även en enkel strängare.