I sommar kommer jag hålla i två pilbågsmakarkurser. En i Skattungbyn utanför Orsa i Dalarna, och en i Jokkmokk. I Skattungbyn hålls kursen den 23-25 juli, och i Jokkmokk kommer kursen gå av stapeln någon gång i första halvan av augusti.
Det här kommer bli väldigt spännande för mig! Jag har aldrig tidigare hållit organiserade kurser på det här sättet förut, och utmaningarna är många och behovet av planering stort. Exempel på problem som jag ställs inför är vilken lokal vi ska vara i, hur vi får verktyg till deltagarna, hur får jag fram tillräckligt många och fina ämnen för att nybörjare ska kunna göra bra bågar (jag har inte bil och körkort och bor ju i Uppsala). Men det ser ut att kunna lösas. I Skattungbyn kommer vi vara utomhus med presenningar som regnskydd om vädret blir surt, och i Jokkmokk kan det hända att vi kommer kunna vara inomhus på en väl utrustad lokal. Ämnen har jag redan varit till Jokkmokk och tagit och trät ligger på tork hos min vän Tor. Till Skattungbyn kommer jag få skjuts av min flickvän med bakluckan full med uppsalavuxen björk och alm. Här är en bild på ämnen som nu ligger på tork hemma.
En annan mer delikat planeringsfråga är hur lång tid kursen ska ta. Jag kan sno ihop en bra båge från ämne till oljad båge på omkring fem timmar om jag måste. Men en nybörjare behöver mer tid. Särskilt som mitt syfte inte bara är att trist förklara hur man gör utan också varför. Jag tänkte förklara teorier om design, om träval, om torkning och skörd av ämnen, om användningsområden, om historia, etcetera.
Hursomhelst har jag landat i att jag tror att tre 8-timmardagar är lagom för att lyckas få en båge klar. Antagligen också sträng och några pilar. Hinns inte pilar och sträng med kommer jag själv stå för det. Det är ju inte så roligt om man som deltagare kommer ifrån kursen med bara en båge men ingen sträng eller pil.
Preliminärt schema för kursen i Skattungbyn ser ut som följer:
dag 1, fm: teori och träd, historia, testskjuta lite olika bågar.
dag 1, em: ev barka av, rita mitt-/fiberlinje, grovhugga front-side view
dag 2, fm: gör klart front-side view, börja grovhugga buken.
dag 2, em: golvtillering, göra nockar, stränga bågen och börja tilleringen
dag 3, fm: fortsätta tilleringen, sandpappra, och finish
dag 3, em, pilar, sträng.
Är du intresserad av att delta i någon av kurserna, hör av dig till mig! Priset för Skattungekursen är 500 kr för tre dagar (boende och mat ingår ej, och en del verktyg får man stå för själv). Jag har egentligen inte så stor koll, men jag gissar att det är snorbilligt. Kravet jag har är det blir minst 8 deltagare. Annars är det helt enkelt inte värt det för mig. Maxantalet deltagare är 13 och hittills har fyra personer anmält sitt intresse. Om det finns problem med att hitta boende kan jag hjälpa till med det.
Priset för Jokkmokkskursen är ännu inte spikat. Jag återkommer med mer information här på sidan när jag kan.
Har du frågor eller funderingar, hör av dig till mig: markusnystrom82[at]gmail.com.
Man kan anmäla sitt intresse antingen genom att mejla mig (båda kurserna) eller genom att skriva ett inlägg på facebookeventet (Skattungekursen): https://www.facebook.com/events/1483256891905226/
Jag hoppas vi ses!